در قسمت یازدهم از آموزش دوره پیشرفته پی ال سی S7-300 زیمنس که توسط نمایندگی زیمنس (زیمنس کنترل) برای شما کاربران گرامی تولید شده است، می خواهیم درباره سنسورهای دما برای شما توضیح دهیم تا با سنسورهای دما در پی ال سی S7-300 زیمنس آشنا شوید.
برای شروع می خواهیم اول یک مقدمه ای درباره سنسورهای دما برای شما توضیح دهیم و سپس با طراحی یک مثال به صورت عملی و کامل با سنسورهای دما آشنا شوید.
سنسورهای دما بر دو نوع می باشند یعنی سنسورهای دمایی که مورد استفاده ما قرار می گیرد دو نوع می باشد که این دو نوع:
می باشند.
سنسور دمای TC براساس ترموکوپل می باشد و خروجی آن میلی ولت می باشد و سنسور RTD خروجی آن اهم می باشد.
سنسور دمای RTD نیز خود به چند نوع می باشد که در این مثال نیز بیشتر از RTD استفاده خواهیم کرد:
که از انواع سنسور دمای RTD می باشند.
سنسورهای RTD بر دو اساس می باشند که آنها PTC و NTC می باشند.
PTC وقتی دما زیاد شود با یک ضریب مثبتی مقاومت این سنسور نیز افزایش پیدا می کند.
NTC وقتی دما زیاد شود با یک ضریب منفی مقاومت این سنسور کاهش پیدا می کند.
همینطور RTD ها ( دو سیم ) یا ( سه سیم ) و یا ( چهار سیم ) می باشند که بر اساس نوع پروژه خود و طول خط خود باید نوع موردنظر خود را انتخاب و استفاده کنید.
برای شروع طراحی مثال خود باید یک پروژه جدید در نرم افزار Step7 زیمنس ایجاد کرده و یک پی ال سی S7-300 زیمنس پیکربندی کنیم. همینطور آدرس هم ورودی و هم خروجی کارت ورودی/خروجی آنالوگ خود را روی 100 قرار می دهیم.
همینطور در همان کارت آنالوگ خود وارد سربرگ Input شده و در رو به روی Measurement type آخرین خانه که مخصوص سنسور RTD می باشد را روی RTD-2l که RTD دو سیم می باشد قرار دهید. و در پایین همان قسمت باید PT 100 نیز انتخاب شده باشد.
حال برای شروع برنامه نویسی و طراحی مثال خود وارد بلاک OB1 شده تا طراحی را شروع کنیم.
شرح پروژه این است که چنانچه دما کمتر از 14 درجه شد هیتر روشن شود و اگر بیشتر از 20 درجه شد هیتر خاموش شود.
حال برای شروع باید دمای ورودی خود را به حالت دمایی تبدیل کنیم زیرا اگه دما 14 درجه باشد به عدد 140 را نمایش می دهد. و برای مثال اگر دما 20 درجه باشد عدد 200 را به ما نمایش می دهد.
برای اینکار وارد قسمت Integer function شده و دستور DIV_I که برای تقسیم اعداد صحیح می باشد را اضافه می کنیم که در عکس این دستور و پایه های متصل شده آن برای شما نمایش داده شده است:
همانطور که در عکس بالا مشاهده می کنیم مقدار ورودی دما را که در PIW100 ذخیره شده است را تقسیم بر 10 کرده ایم و نتیجه آن را در MW10 ذخیره کرده ایم.
حال در نتورک بعدی می خواهیم بگوییم که اگر دما از 14 درجه کمتر شد هیتر روشن شود برای اینکار در قسمت دستورات Comparator یک دستور کوچکتر مساوی که LT_I می باشد را انتخاب می کنیم و می گوییم اگر mw10 کوچکتر از 14 شد خروجی ما که همان هیتر می باشد را روشن کن که این کار را با دستور Set که در قسمت Bit Logic ها می باشد انجام می دهیم که در عکس زیر این نتورک برای شما توضیح داده شده است:
حال در نتورک بعدی مانند بالا ولی می گوییم اگر دما بیشتر از 20 شد خروجی ما یعنی هیتر را خاموش کن که با استفاده از دستور GT_I اینکار را انجام می دهیم و با دستور Reset خروجی را ریست یا خاموش می کنیم:
حال مانند بالا شما می توانید با دستوراتی که یاد گرفتید و مانند همان دستورات بالا یک چیلر یا همان خنک کننده طراحی کنید که چیلر به این صورت عمل کند که اگر دما بیشتر از 27 درجه شد چیلر روشن شود و در دمای کمتر از 21 درجه چیلر خاموش شود.
با تشکر تیم زیمنس کنترل (نمایندگی زیمنس)