در این قسمت از آموزش های نمایندگی زیمنس با نحوه عملکرد شبکه در پی ال سی LOGO! زیمنس آشنا خواهید شد و همینطور نحوه تعیین IP Address برای پی ال سی LOGO! زیمنس را بررسی خواهیم کرد.
همان طور که گفته شد هر دستگاه در شبکه برای برقراری ارتباط با دیگر دستگاه ها نیاز به یک IP Address دارد. این آدرس برای هر LOGO! به صورت دلخواه به شکل زیر تعیین می شود.
با استفاده از دکمه های روی LOGO! از منو به گزینه Network می رویم سپس مسیر زیر را دنبال میکنیم:
چند نوع ارتباط را می توان بین کامپیوترها در یک شبکه ایجاد کرد که یکی از آنها Client/Server است.
در این نوع از شبکه هر کامپیوتر به طور ویژه یک سرور (فراهم آورنده منابع) یا یک کلاینت (دریافت کننده منابع شبکه) است. یعنی در این نوع از شبکه یک کامپیوتر اگر سرور باشد دیگر نمی تواند کلاینت باشد و اگر کلاینت باشد دیگر نمی تواند سرور باشد.
همانطور که در شکل پایین نیز مشاهده می کنید در این نوع شبکه یک کامپیوتر که سرور (Server) نام دارد، وظیفه مدیریت منابع شبکه را بر عهده دارد و کامپیوتر های دیگر از منابع شبکه بهره می برند. در این نوع شبکه به دلیل مدیریت مرکزی امنیت افزایش می یابد به همین دلیل در شبکه هایی که تعداد کامپیوتر ها از 10 عدد بیشتر می شود به دلیل رعایت امنیت و مدیریت مرکزی و جلوگیری از ایجاد هرج و مرج و بی نظمی از این نوع شبکه استفاده می شود.
Server: سرویس دهی در شبکه توسط سیستم هایی صورت می گیرد که Server نامیده می شود.
Client: دستگاههایی که از Server استفاده می کنند Client نامیده می شوند.
در این ارتباط LOGO! در آن واحد هم می تواند، Server یا Client باشد. در این روش هر LOGO! برنامه خود را دارد و در صورت نیاز پارامترهایی را می توان با استفاده از حافظه VM ارسال یا دریافت کند.
حافظه VM (Variable Memory)
VM بخشی از حافظه LOGO! است که مقادیری را بر اساس آدرس دهی کاربر و مقادیری را به صورت اتوماتیک در خود ذخیره می کند. هنگامی که LOGO! در شبکه به صورت Server Client قرار گیرد، از حافظه VM استفاده می شود.
قبل از پرداختن به حافظه VM ابتدا به یادآوری برخی مطالب و چگونگی حافظه در PLC می پردازیم.
Bit: به هر واحد حافظه یک بیت گفته می شود و می تواند مقدار 1 یا 0 را در خود ذخیره کند.
Byte: هر بایت از 8 بیت تشکیل شده است و می تواند حداقل مقدار باینری 0000 0000 و حداکثر مقدار 1111 1111 باشد که می توان به این صورت نمایش داد:
توجه: عدد 225 در مبنای باینری به صورت ( 1)/128 (1 )/64 (1 )/32 (1 )/16 (1 )/8 (1 )/4 (1 )/2 1/1 است.
Word: از دو بایت یا شانزده بیت تشکیل شده است.
حافظه VM دارای 850 بیت است که می توان از آنها برای آدرس دهی جهت ذخیره اطلاعات استفاده کرد.
هر داده ای برای ذخیره در VM فضایی مشخصی را اشغال می کند. مثلاً برای ذخیره کردن فرکانس باید فضایی برابر یک Word را در نظر گرفت.
نوع آدرس دهی داده در VM
آدرس دهی با دو حرف در ابتدا و یک عدد در انتها مشخص می شود.
حرف اول: حرف V مشخص کننده شناسه محیط است.
حرف دوم: تعداد بایت مورد نیاز برای ذخیره اطلاعات را مشخص می کند که سه نوع است. B (Byte) یک بایت، W (Word) دو بایت و (Double Word) D چهار بایت را اشغال می کند.
عدد انتها: این عدد شماره بایت آغازین برای ذخیره داده را نشان می دهد.
مثلاً اگر داشته باشیم VW 100 یعنی دو بایت 100 و 101 را برای ذخیره داده در نظر گرفته ایم و اگر داشته باشیم VD15 یعنی چهار بایت I5 و I6 و I7 و I8 توسط داده اشغال می شود.
باید دقت داشت که محل ذخیره داده ها در VM نباید با هم تداخل داشته باشند. مثلاً اگر برای ذخیره داده اول آدرس VD5 را در نظر بگیریم و دیگری را در آدرس VB8 ذخیره کنیم، در برنامه اشکال به وجود می آید، زیرا آدرس VD5 شامل بایتهای 5 و 6 و 7 و 8 می شود و داده دوم نیز بایت 8 را اشغال می کند و دو داده در بایت 8 با هم تداخل دارند.